Videre på reisen ønsket jeg litt mer opplevelse og å se mer av hva Bali har å by på av natur og aktiviteter. Valget ble da en uke i Ubud, med utflukter i form av bil, sykkel og gåturer ut ifra bostedet. Jeg falt så for Bali, at jeg gjerne kunne bodd her.
Ubud er en sjarmerende by midt på øya Bali i Indonesia, og er kjent for sin vakre natur, rike kultur og avslappende atmosfære. Byen tiltrekker seg reisende fra hele verden, spesielt de som er interessert i yoga, meditasjon og en sunn livsstil.
Selvom det er mange mennesker, er Ubud er en avslappende by som har mye å tilby for reisende som er ute etter en autentisk balinesisk opplevelse. Enten du er interessert i kultur, gastronomi, natur, yoga eller bare ønsker å slappe av og nyte livet, vil du finne noe som passer for deg i Ubud.
Jeg hadde uvitende booket en stor Bungalow kun til meg selv. Den var i to etasjer med soverom i andre etasje, stort oppholdsrom og badekar. I tillegg var det basseng rett utenfor, og et eget massasje "studio" rett bortenfor det igjen.
Bostedet lå rett ved siden av Monkey Forest, en stor nasjonalpark med aper som er fredet. Apene var også ofte rett utenfor området, men de ansatte sa at de ikke kom helt inn til Bungalowene. Etter mørket senket seg kunne man høre dem hoie og skrike og det føltes ut som de var nermere enn de var. Jeg passet ekstra godt på kameraet mitt på kvelden.
De ansatte var supervennlige. Nesten litt for vennlige for de bukket hele tiden og behandlet meg som en prinsesse. De fleste ansatte var ungdommer fra nærområdet.
De fikk en mulighet til å jobbe og få arbeidserfaring. De ga veldig god servise.
Den ene dagen skulle jeg på en utflukt og hadde derfor bestilt frokost som skulle tas med. De hadde enten glemt det eller så var de veldig forsinket. Jeg hadde bestilt det til en time før jeg ble hentet for å være sikker, men da bilen kom, hadde de ikke begnt på maten.
Jeg sa det absolutt ikke gjorde noe, smilte og bukket. I ettertid forstår jeg at jeg da hadde fornermet dem og da jeg kom hjem fra turen ble jeg møtt av flere av de ansatte som sa beklager, og at de skulle sende ned mat til meg på rommet. Etter en stund kom det tre ansatte bærende med hvert sitt fat i sølv og en stor kanne med te. På fatene lå det både pannekaker, fersk frukt og Dadar Gulung, en pannekake fylt med kokosnøtt og palmesukker, og som ble servert med en deilig kokosnøttsaus.
For en flott måte å utforske Ubud på! Det kostet ca 20 NOK å leie en sykkel for 24 timer.
Over veien for bostedet var en liten butikk hvor man kunne leie sykkel, men det er også flere steder i Ubud sentrum. Den største forskjellen på Bali og Oslo er at på Bali tar alt veldig lang tid. De stesser ikke, og det merkes Litt for godt.
Det er det som kalles Bali-time.
Alt skjer til sin tid, og selvom man har avtaler så kan det ofte være en times forsinkelser. I starten var dette veldig merkelig, da jeg alltid følger klokka og klokken 10 betyr klokken 10. Men etter å ha vært noen uker på Bali så ble dette tilpasset og jeg ble også mer avslappet og aksepterende.
Mannen i butikken over veien skulle dukke opp klokken 10, men det var han ikke. Jeg dro tilbake en halvtime senere og han var fremdeles ikke der. Jeg satt meg ned på noen puter på gulvet i restauranten på bostedet, tok en kopp te, slappet av, ganske lenge, før jeg igjen gikk til butikken. Mannen hadde ikke dukket opp enda, men nå var det en dame der som hadde hatt kontakt med han og sa at han var på vei. 15 minutter etterpå dukket mannen opp.
Campuhan Ridge Walk er en veldig koselig tur ikke langt fra Ubud sentrum. Jeg syklet en liten runde sørover før jeg kom dit, og det tok meg ca. 30 minutter til starten av turstien. Jeg tok med meg sykkelen og syklet / trillet langs stien, men så og si alle jeg møtte gikk. I starten var det et parti med mye trapper, så det var litt styrete å ta med seg sykkelen.
Det var så grønt og frodig, og mye fint å se mens man gikk bortover. Da jeg hadde syklet ganske langt ut av stien, og det kun var asfalt og hus, snudde jeg og syklet tilbake. Jeg hadde sett en veldig koselig cafe i starten av stien, som het Warung Bukit Sari. Her koste jeg meg i skyggen, med en kokosnøtt og dessert mens jeg hadde en veldig vakker og frodig utsikt.
Warung er vanligvis familiedrevne restauranter eller kaféer og tilbyr lokale og tradisjonelle matretter som er populære blant lokalbefolkningen.
Warung-er er vanligvis små og enkle, ofte utenfor hovedveien, og noen ganger kan de være en del av en familiebolig eller butikk. Du kan finne warunger over hele Indonesia og i naboland som Malaysia og Singapore.
En typisk warung kan tilby alt fra enkle snacks til ferske og smakfulle måltider, og de serverer ofte mat som nasi goreng, mie goreng og satay. Prisene på en warung er vanligvis rimelige, og de fleste rettene er tilberedt på bestilling, slik at maten (stort sett) alltid er fersk og varm.
Warung er er en flott måte å oppleve den lokale kulturen og maten på Bali og Indonesia, og jeg anbefaler på det sterkeste å besøke en warung!
Eventuelt dra å se på folk fly drager eller fly din egen.
Å fly drage er en av de eldste og mest populære aktivitetene på Bali. Drageflyging har lange tradisjoner på øya, og det er en populær aktivitet både for barn og voksne. I Ubud kan du finne mange butikker som selger drager i alle former og størrelser, fra små enkle drager til store og intrikate kunstverk.
Hvert år i juli finner det sted en dragefestival på Bali, hvor hundrevis av lokale drageentusiaster samles for å vise frem sine fargerike og flotte drager. Festivalen holdes på Padanggalak-stranden nær Sanur, og det er en fantastisk mulighet til å oppleve den lokale kulturen og kunsten på Bali.
En av de mest populære attraksjonene i Ubud er Monkey Forest, en stor hellig jungel som er hjem til mer enn 600 makakaper. Her kan du gå tur blant trærne og se apene hoppe rundt i grenene. Det som er fint med denne skogen er at apene bor i det fri, og du ser de ofte forlate skogen og er i byen eller gatene rundt. Inne
Jeg bodde rett ved Monkey Forest, som var utrolig kult men også skremmende på samme tid. For å komme meg til sentrum måtte jeg gå gjennom en ganske trang sti på enden av skogen. Stien er bare 400 meter, men apene er fri, så var de ofte på denne stien eller kastet seg i trærne over meg. Det var ikke bare apene jeg var redd for, men det kjørte mopeder i høy hastighet i begge rettninger. Siden jeg reiste alene synes jeg denne stien var så skummel, at jeg ventet på andre som skulle gå gjennom og gikk sammen med dem.
Det er imidlertid viktig å være forsiktig rundt apene, da de kan være ganske aggressive hvis de føler seg truet eller hvis de ser mat. Det er også lurt å ikke ha på seg smykker eller andre gjenstander som kan tiltrekke seg oppmerksomhet fra apene.
Heldigvis, hvis du skulle bli bitt eller skadet av en ape mens du besøker Monkey Forest, er det et eget ape-sykehus inne i parken som kan gi deg nødvendig behandling. Sykehuset er bemannet av veterinærer som spesialiserer seg på behandling av apekatter.
Ubud er et magisk sted med mye liv og flotte opplevelser. Jeg falt veldig for denne byen og følte jeg ble godt tatt imot som solo reiser.
Mens du vandrer rundt på gatene i Ubud, vil du finne deg selv omgitt av fantastisk arkitektur, detaljrike steinskulpturer og fargerik gatekunst. Byen er fylt med små butikker, kafeer og restauranter som tilbyr unike balinesiske håndverk, økologisk mat og forfriskende drikkevarer. De lokale innbyggerne er vennlige og imøtekommende, alltid klare med et smil og hilser vennlig.
Yoga Barn: Yoga Barn er et populært yogasenter i Ubud som tilbyr et bredt spekter av klasser og workshops. Det er et flott sted å øve yoga, slappe av og møte likesinnede mennesker.
Pura Taman Saraswati: Dette vakre tempelet dedikert til gudinnen Saraswati ligger midt i Ubud sentrum. Det er omgitt av en vakker vannhage og er et populært sted for å ta bilder.
Ubud Art Market: Ubud Art Market er en av de største og mest populære markedene i Ubud, og et fint sted for litt shopping. Her kan du finne alt fra tradisjonelle balinesiske klær og håndverk til moderne kunst og suvenirer.
Saraswati Palace: Dette palasset, som ligger like ved Pura Taman Saraswati-tempelet, er hjemmet til kongefamilien i Ubud. Det er åpent for publikum og har en vakker hage og tradisjonell balinesisk arkitektur.
Nyt en massasje eller spa-behandling: Ubud er kjent for sitt store utvalg av spa og massasjebehandlinger. Det er mange forskjellige steder å velge mellom, fra luksuriøse spa til enkle massasjesalonger.
Matlagingskurs: Nyt en autentisk balinesisk matopplevelse ved å delta på en matlagingskurs. Lær å tilberede tradisjonelle retter fra en lokal kokk, og smak på dine kreasjoner etterpå.
Ubud-palasset: Utforsk det vakre Ubud-palasset, som en gang var hjemmet til den kongelige familien i Ubud. Se på de intrikate designene og dekorasjonene, og lær om Balis kultur og historie.
Ubud Art Market, også kjent som Pasar Seni Ubud, er et must for alle som er interessert i å kjøpe suvenirer og håndverk. Jeg falt så for flere kurver og vesker, og skulle gjerne hatt en større sekk!
Ubud Art Market er åpent hver dag fra morgen til kveld. Her kan du finne et bredt utvalg av suvenirer, som håndlagde vesker, saronger, interiør og vakre treutskjæringer. Hvis du leter etter noen unike og tradisjonelle balinesiske gjenstander, er det definitivt hit du burde gå.
Prisene på Ubud Art Market kan virke veldig høye avhengig av hva du kjøper, men generelt sett er det vanlig å prute mye. Spesielt som turist er det lett å bli lurt. Sjekk gjerne prisene i lokale butikker, så vet du hva de burde ligge på.
Pruting er en del av kulturen, så ikke vær redd for å forsøke å få en god pris. Sørg for å ta med kontanter, da de fleste leverandører ikke aksepterer kredittkort.
En ting som mange spør meg om når jeg reiser alene er:
"Er det ikke kleint og ensomt og spise alene på restaurant?"
Og svaret er at jeg oftest ikke spiser alene. Det erveldig lett å komme i kontakt med andre mennesker, enten jeg vil det eller ikke, så at noen kommer bort og vi spiser sammen og prater om opplevelsene våre er overraskende vanlig. Ettersom jeg har reist mer har jeg skønt at vi hopper over smalltalks utenom navn og hvor man er fra, og går rett på tips og triks på stedet eller landet man er i, og hva man har gjort som den andre ikke må gå glipp av etc. Etter man har spist sier man hade og vet at man ikke kommer til å ses igjen.
Hvis man ender opp med å spise med en gjeng med andre backpackere, så hender det også at man ender opp med å lage planer sammen, men her har jeg blitt mer kritisk med årene, og kanskje hakket mer sær. Men noe av det jeg liker best med å reise alene er friheten, og det å kunne velge å gjøre hva jeg vil, når jeg vil.
Jeg anbefaler alle å reise alene en gang i livet, men det trenger ikke å være så langt. Det er ikke for alle, men jeg tror alle har godt av å kjenne på friheten og frykten og alt i mellom. Det er en veldig givende måte å vokse på som menneske, og bli trygg med seg selv og i eget selskap.
Her er en liste over balinesisk mat og drikke du må prøve når du er på Bali:
Nasi Goreng - en klassisk rett som er laget med stekt ris, soyasaus, grønnsaker og ofte kylling eller scampi.
Babi Guling - grillet svin servert med ris og en krydret saus, en populær rett på Bali.
Gado-Gado - en salat laget med grønnsaker, tofu, egg og en peanøttsaus. Kan også lages som en vegansk versjon uten egg.
Sate - grillet kjøtt på spyd med en peanøttsaus, ofte servert med ris eller lontong (riskake).
Lawar - en rett laget med finhakket svinekjøtt, grønnsaker, kokos og krydder.
Bubur Sumsum - en søt rispudding laget med kokosmelk, servert med frisk frukt.
Es Campur - en dessert laget med iskrem, frisk frukt og sirup. Ofte med kondensert melk.
Jus Alpukat - en frisk og fyldig avokadodrikk som kan nytes som en dessert eller som en forfriskning i varmen.
Tempeh og tofu - balinesisk mat har mange veganske alternativer, inkludert tempeh og tofu som er laget av soyabønner og kan tilberedes på mange forskjellige måter.
Bintang - den lokale ølen, perfekt å nyte en varm ettermiddag.
Du kan også besøke det majestetiske tempelet som heter Pura Taman Saraswati, som ligger i hjertet av byen. Tempelet er dedikert til gudinnen Saraswati og har vakre lotusdammer og hager som du kan utforske.
Saraswati, er kjent som gudinnen for kunst, musikk, litteratur og visdom.
Pura Penataran Agung Lempuyang, blir ofte kalt Lempuyang tempel. Det er helt øst på øya, men er en fin dagstur fra Ubud. Man kan enten leie sjåfør, eller booke en gruppetur på f.eks. Tripadvisor. Det tar ca. 2 timer å komme seg dit fra Ubud.
Jeg leide en sarong ved inngangen selvom jeg hadde med meg sjal, rett og slett fordi den var så vakker! Men hvis du ikke vil betale for det så ta med deg eget eller gå i klær som dekker knær og skuldre.
Tempelet ligger i et vakkert område omgitt av fjell og skog, og det er en rolig og fredelig atmosfære som gjør det til en flott destinasjon for et besøk. Mount Agung, som er en aktiv vulkan i nærheten, gir også en majestetisk bakgrunn for tempelet.
Hvis det ikke er for mye skyer kan man se vulkanen Mount Agung mellom søylene. Du ser vulkanen i bildet nedenfor.
Du har kanskje sett alle de fine bildene hvor folk står mellom «gates of heaven» og det reflekteres i noe som ser ut som et vann. Det er et speil, og hvis du vil ha et slikt bilde så må du belage deg på å stå en lang stund i kø. Det sitter en mann og tar bilder for deg, men køen varer ofte over en time. Hvis du ser nøye på bildet, ser du en mann som sitter under en paraply. Han tar bildet for deg. Til venstre for han, under taket er køen, og den dagen jeg var der tok køen ca. 1 time.